СВЕТЛА НИКОЛОВА-ПЕТКОВА
РЪКОВОДИТЕЛ / ПСИХОЛОГ

            Завършила съм Великотърновски университет „Св.св.Кирил и Методий“ – професионално квалификационна степен магистър - психолог. Притежавам професионален опит в предоставянето на социални услуги, работила съм с хора в неравностойно положение и деца в риск. Като ръководител в ЦСРИ Балчик осигурявам текущото управление на центъра, изпълнявам лидерска позиция, но също така работя и като психолог към центъра, подкрепям и ръководя екипа на ЦСРИ Балчик. По този начин гарантираме качествено предоставяне на социални услуги, представяме и защитаваме адекватно визията и мисията на СОНИК СТАРТ.

                        Основните ми принципи на работа са: уважение, културно зачитане на всеки един човек независимо от неговия произход, раса, възраст, пол, затруднения, ценности, перспективи или интереси и ефективна работа с всеки един от тях. Харесвам и обичам работата си и работя със сърце, семейна съм и имам едно дете на 10 години, казва се Георги и много го обичам.

                        Моят старт в професията започна с работата ми от „Дом за хора с увреждания“, където бях психолог. В последствие направих няколко допълнителни специализации и с помощта на мои колеги, работещи в сферата на социалното подпомагане се явих на конкурс за позицията на психолог в СОНИК СТАРТ.

            В началото на моя професионален път не успявах да съвместявам успешно работата с личния си живот, но с времето се научих правилно да разпределям ангажиментите си. Сега съм изключително ефективна в работата си, както и съм пълноценна съпруга и майка на детето си.

            Служебните ми ангажименти помагат и за израстването и съзряването на сина ми, тъй като той е наясно с отговорностите, които нося. Възможността да ме види и в друга светлина му се отразява благотворно.

             Работата ми носи много хубави и безценни моменти, особено когато забележа например радостта в очите на родител, чието дете отчита сериозно подобрение или когато дете ми се усмихне, при положение, че това не е било възможно дълго време. Това ме зарежда, а и ми дава сили да продължа напред с още повече хъс и желание за работа.

Мисля, че личният пример е много важен в нашата професия. Взискателна съм първо към себе си и по този начин с личен пример се старая да мотивирам екипа си.

             За мен СОНИК СТАРТ е предизвикателство, вдъхновение, призвание, сцената на която мога да бъда себе си, такава каквато се усещам и искам да бъда. СОНИК СТАРТ ми дава възможност да се развивам и да реализирам професионалните си планове, но също така и да ми се случват  онези мънички неща от живота, които ни правят много истински и малко по- щастливи, а именно: да даря усмивка, да подам ръка, да вдъхна надежда.

В практиката си стъпвам на научно-базирани подходи и разчитам на познанията, на интуицията и сърцето си. Смятам, че добрият специалист е нужно да бъде подготвен професионално, постоянно да се развива, да бъде емпатиен, добронамерен, позитивен и безпристрастно да изслушва, разбира и подкрепя. Нямам мото в живота си, но винаги съм се придържала към това да бъдем добри. Добротата, подкрепата, разбирането - това според мен е двигателят, който ни изгражда като личности и ни движи напред. Въпреки горчивия опит, който имам понякога, продължавам да вярвам в доброто и това ми дава мотивация и сили да продължавам. Също така си мисля, че всеки проблем си има решение, не бива да се отчайваме или отказваме достатъчно е само да повярваме в себе за да можем да се справим с всички несгоди и изпитания които ни е подготвил най-добрият учител - живота. Трудностите не бива да ни плашат, те ни каляват и развиват, правият ни по-силни.

                        Някой мисли и изречения които споделям като философия

  • Бъди промяната, която искаш да видиш в света около теб;
  • Най-лесният начин да се почувстваш по-добре е катонакараш някой друг да се усмихне;
  • Животът е много простичко нещо, когато го възприемаме в реалните му цветове, без да се напъваме да го правим прекалено бял или черен.

 

КРАСИМИРА ЯНАКИЕВА
СОЦИАЛЕН РАБОТНИК
ДОНИКА СТАНЧЕВА
ТРУДОТЕРАПЕВТ / СОЦИАЛЕН АСИСТЕНТ
ИВАН ПАНТАЛЕЕВ
РЕХАБИЛИТАТОР