Един от основните проблеми в българското общество, в училищата, дори в детските градини, е агресията сред децата, подрастващите и младите хора. Все по-често сме свидетели на агресивни прояви, тормоз и насилие сред учениците. Агресията е насочена към връстници, към учители и дори към родители.

Във връзка с този значим за обществото ни проблем на 28.02.2020 г. екипът на ЦСРИ – Балчик проведе тренинг с учениците от четвърти клас на СУ ”Христо Ботев” на тема „ДА БЪДЕМ ПОЗИТИВНИ, НЕ АГРЕСИВНИ“. Инициативата е част от Националната кампания  за ТОЛЕРАНТНОСТ на СОНИК СТАРТ АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ.

 Тренингът започна с формулиране  на „Правила на група“. Децата участваха активно с предложения. Инициативата продължи с дискусия. Под формата на мозъчна атака на децата беше дадена възможност да споделят какво е за тях агресия, какво я поражда, какви са причините и предпоставките за нейната проява. Децата проявиха голям интерес и  желание за изява. Темата беше актуална и интересна за тях. Споделиха за своя опит и добри практики за справяне в подобни ситоации. Показаха добра култура и умения за справяне с агресивни прояви. Дадоха си смтетка за допусни грешки. Достигнаха до извода, че е много важно да познават и разбират емоциите на тези с които общуват. След това под формата на презентация специалистите от ЦСРИ Балчих запознаха децата с определението за агресия и училищен тормоз, разгледани бяха основните видове агресия. Децата се включиха активно в последвалата дискусия. Възникнаха редица въпроси на които съвместно потърсихме  отговори. Четвъртокласниците споделиха свои идеи и разсъждения и отправиха посланиия „Да бъдем позитивни,  а не агресивни“, „Да се обичаме и да бъдем по-добри“. Направени бяха изводите, че не бива да критикуваме, обвиняваме и осъждаме, а да решаваме конфликтите спокойно, без да проявяваме вербално или физическо насилие.  С подходящи методи и техники се затвърдиха представите на децата за това, колко е важно да има правила, да бъдем толерантни, да разговаряме и да зачитаме мнението и ччувствата на другите. В знак на уважение и подкрепа всеки ученик получи балон с послание „Аз съм тук и мога да ти бъда приятел“.

Чрез тази инициативата децата са насочени към преосмисляне на проблема с тормоза в училище, придобиване на увереност за реакция срещу него и проява на толерантност един към друг. Изводите, които всички си направиха са, че агресията и тормозът са ненужни, непродуктивни, нараняващи и си обещаха да не ги предизвикват и сега, и като големи.